Wat heb je nodig als
Food Fotograaf?
Er wordt steeds vaker aan mij gevraagd welke apparatuur ik gebruik voor mijn fotografie. Dit ligt er voornamelijk aan hoe gevuld je portemonnee is zeg ik altijd.
Iedere fotograaf gebruikt daardoor weer ander materiaal en ook van andere kwaliteit. Kies wat bij jou past en koop wat je kunt betalen!
Wanneer je net begint als food fotograaf is het misschien herkenbaar dat je niet de duurste apparatuur kunt aanschaffen, maar niet getreurd! veel materiaal kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen om mee te beginnen.
Denk aan 2 schragen en een houten plank als tafel, een stuk piepschuim als reflector, multiplex als achtergrond etc.
Waar ik gebruik van maak:
Camera:
Canon 5d mark iv
Mijn allereerste camera was eencanon 60D. Daarmee meldde ik mij trots aan bij de Fotovak School in Amsterdam en volgde de deeltijd opleiding tot fotograaf. Deze opleiding volgde ik naast mijn fulltime baan als chef kok. De aankomende 4,5 jaar maakte ik hele leuke projecten en leerde ik in allerlei niches fotograferen.
Omdat mijn achtergrond natuurlijk chef-kok zijn was kwam ik er al vrij snel achter dat ik food fotografie wilde gaan maken. Daar lag mijn interesse en dat vond ik prachtig! Wat kan ik ook bij elk kook boek genieten van mooie fotografie met gave recepturen erbij.
Bij elke opdracht op school kwam ik met foto’s van eten, er werd natuurlijk vaak gezegd dat ik buiten mijn comfort zone ook eens een project moest gaan doen, maar mijn hemel wat had ik daar een moeite mee en wat werd dat uiteindelijk helemaal niks! Ik besloot al snel om gewoon binnen mijn comfort zone en passie te blijven: FOOD. Daar lag en ligt nog steeds mijn hart.
Waarom heb ik voor de Canon gekozen? Tja als je voor het eerst een toestel aanschaft, schaf je er één aan waarvan je denkt dat het een goede is. Je leest erover op internet, bekijkt reviews op you tube, en leest alle informatie waarvan jij denkt dat het van waarde is. Je test hem uit en al snel blijkt dat je er makkelijk mee overweg kunt en dat je je toestel leert kennen.
Na jaren te hebben gefotografeerd met de canon 60D had ik eindelijk met mijn eigen bedrijf het geld bij elkaar verdiend om de de canon 5d m4 te kopen. Zo trots als een pauw was ik! Een full frame camera waarmee ik nog meer op de foto kreeg, nog meer opties in het camera menu en voor mij nog steeds perfect in het gebruikersgemak. Het scherm aan de achterkant was zelfs een touchscreen!
Door de tijd heen investeerde ik in meerdere lenzen omdat ik bepaalde ideeën had om te fotograferen en dan heb je bepaalde lenzen gewoon nodig. Een tip: schaf alleen spullen aan als je merkt dat je niet zonder kan! Koop nooit lukraak allemaal spullen dat is zonde van je geld, want ik kan je vertellen: deze hobby is NIET goedkoop!
Studio verlichting:
Bowens gemini
GM500R
Dat is de studioverlichting set die ik toen ik op school zat aanschafte. Nadat ik met mijn opleiding klaar was en ik geslaagd was, heeft deze set eigenlijk jaren in de kast gestaan om het zo maar te zeggen. Ik deed niet zoveel in de studio waar ik belichting bij nodig had en om eerlijk te zijn fotografeerde ik veel liever met daglicht.
Daglicht geeft binnen de food fotografie echt een prachtige belichting op je scene en daardoor ziet het er smakelijk uit. Toch merkte ik dat ik wel nieuwsgierig raakte naar de studio verlichting bij mijn food fotografie.
Nadat ik al een aantal jaar van school af was en de set weer uit de kast haalde, merkte ik dat ik er nog maar weinig van snapte en niet de kennis bezat om de belichting te gebruiken tijdens mijn fotografie.
Wat doe je dan? Eindeloos artikelen lezen op diverse internet sites en social media kanalen totdat je het weer onder de knie hebt. Blijf oefenen, al is het maar met één en dezelfde achtergrond en een appel. Plaats de appel op diverse plekken en speel met je instellingen op je camera en speel met de stand van de soft boxen! Uiteindelijk zul je het onder de knie krijgen.
5 in 1 reflector:
wit, zwart, zilver, goud,
transparant
150 mm x 200 mm ovaal.
Een reflectie scherm is een flexibel scherm wat licht reflecteert of tegenhoudt. De reflector/diffuser zit in een handige tas, waar je hem met enige behendigheid invouwt. Ik gebruik deze eigenlijk altijd in de transparante vorm om het directe licht op mijn onderwerp diffuus te maken.
Je kunt ook de witte, zwarte, zilveren of gouden reflectie kant gebruiken om een bepaalde lichttint op je onderwerp te laten schijnen. De witte kant gebruik je om de schaduwen op te lichten. De zwarte kan gebruik je om het licht in het donker te weerkaatsen waardoor je schaduw donker wordt.
Piepschuim:
wit/zwart
Bij de plaatselijke bouwmarkt koop ik regelmatig (door het vele gebruik brokkelt er nogal eens een stukje af) een groot stuk piepschuim. Dit piepschuim gebruik ik als bouncer. Dat wil zeggen het komt aan de andere kant te staan dan waar het licht vandaan komt, zodat het licht op de bouncer valt en daardoor het product op de foto oplicht (de schaduwen).
Met een tube zwarte verf of een spuitbus met zwarte lak, spuit ik ook een stuk van het piepschuim helemaal zwart. Dit maakt dat je met de zwarte kant van het piepschuim de schaduwen juist donker maakt.
Het piepschuim is makkelijk te verkrijgen, goedkoop en heel handig mee te nemen. Het is dus eigenlijk de goedkoopste variant van de 5 in 1 reflector. Het voordeel van de vierkant stukken piepschuim is dat je het makkelijk in je scene opneemt door hem tegen een glazen fles aan te zetten.
Een ronde reflector moet je vaak op een statief bevestigen of een knijper, wat niet persé slecht is natuurlijk! Ik werk graag met vierkant dat staat makkelijk en laat niets door aan de onderkant omdat dat natuurlijk helemaal plat staat.
Breek ook een stuk piepschuim af van een piepschuimen deksel en zet die met een grote knijper rechtop in je scene, op deze manier kun je prima een klein item of voorwerp belichten. Klik hier om een voorbeeld te zien hoe je het piepschuim kunt gebruiken.
Props:
Servies, bestek, pannen, linnen etc Props Props Props! Hierin kan je helemaal losgaan. Bepaal eerst voor jezelf hoe je style als fotografe moet worden. Wat wil je uitstralen, voor wie fotografeer je? Bepaal dan welke props je wilt gebruiken.
Schrijf eventueel bedrijven aan om te vragen of je borden en/of glaswerk en/of bestek in bruikleen mag gebruiken. Of Maak er een uitje van een ga naar een groothandel en koop daar je props.
Aan props kun je uren en dagen besteden er is zoveel te koop!
Waar kun je zoal terecht voor props ?
- Etsy of andere internet site
- Antiek winkels
- Kringloop winkels
- Kookwinkels / Lokale winkels / warenhuizen
- In je eigen huis / bij kennissen
- Kleine bedrijven op internet die gericht spulletjes verkopen.
Food fotografie Ondergronden &
achtergronden:
Om zelf achtergronden te maken kun je naar de lokale bouwmarkt gaan, je kunt daar bijvoorbeeld een multiplex plaat kopen, een set kwasten en verf naar eigen smaak. Wees creatief want hoe leuk is het als je je eigen ondergrond en achtergronden maakt?! Deze zijn immers uniek en heeft niemand!
Natuurlijk zijn er ook genoeg bedrijven die tegenwoordig achtergronden verkopen in de vorm van vinyl (makkelijk afneembaar en schoon te maken) die te kust en te keur aanbieden aan achtergronden. Blijf vooral variëren en onthoudt; schaf het alleen aan als je het nodig hebt!
Meer voorbeelden van achtergronden;
bakpapier; wit/bruin
Verpakkingsmateriaal uit dozen
Kijk in je eigen huis naar; banken, stoelen, tafels, aanrecht etc
Probeer iets te verzinnen wat je niet vaak ziet! Wees origineel!
Gebruik diverse stoffen, tafellakens, theedoeken, een jurk uit je kast, een strandlaken, dingen die verstopt op zolder staan.
Heb je oude boeken in de boekenkast staan gebruik die erbij! Zo straal je een bepaalde sfeer uit.
Ga naar de bouwmarkt, koop daar een plaat met hout en schilder de achtergrond naar eigen inzicht! Wie weet zit er wel een verscholen Picasso in je !
Verzamel door de jaren heen leuke dingen tijdens je vakantie, denk aan kranten in die taal, tijdschriften & boeken, leuke unieke items die daar te koop zijn in hun cultuur.
Kijk bij een houthandel voor stukken hout die niet meer worden gebruikt, of kijk eens langs de weg als er grof vuil wordt opgehaald. Er wordt een bepaalde sfeer afgegeven wanneer je gebruikte spullen gebruikt voor fotografie.
Wanneer je bijvoorbeeld eens een opdracht doet met fel licht kun je dat buiten doen, kijk dan buiten eens om je heen in je tuin waar je gebruik van kunt maken; denk aan een ondergrond met gras, mooie tegels, een tuintafel, bloesem van een boom, bloemen uit de tuin etc
Als je naar je foto’s kijkt en je mist iets dan is het heel vaak de achtergrond. Varieer in die achtergrond! Wellicht past een andere tint net beter bij de gerechten. Verwissel dan gewoon.
Je kunt ook een aantal stukken stof bestellen online en dat als achtergrond gebruiken. Daar creëer je een welkom/huiselijk effect mee. De sfeer wordt daardoor heel natuurlijk. Je hebt een aantal verschillende stof materialen die ook weer een andere uitstraling geven. Denk aan: zachte stoffen die een vriendelijk en warmere uitstraling geven. Gladde stoffen ( bijvoorbeeld Linnen) geven dat bijvoorbeeld niet.
Kleding stof, wol, hout & gehaakte kleden/kleding geven warme structuren af
Marmer, Cement, bakplaten & glas stralen een iets hardere structuur uit.
Denk buiten de box! Kom uit je comfort zone!
HQ backdrops (online)
Statief:
Manfrotto 190
& Manfrotto 410 Junior
Geared Head
Als we praten over statieven voor fotografie zijn die ook weer te krijgen in allerlei verschillende maten en prijzen. Kijk wat er bij je portemonnee past en vraag je altijd af waarvoor jij een statief zou gaan willen gebruiken.
Een voordeel van het werken met een statief zou bijvoorbeeld zijn:
Door het werken met een statief heb je je handen vrij om dingen te verplaatsen binnen je scene. Je kunt op deze manier heel lekker en makkelijk je verhaal maken & stylen.
Een ander voordeel: je kunt een langere sluitertijd gebruiken en daardoor heb je minder risico op onscherpe foto’s. Door die langere sluitertijd komt er meer licht binnen in je camera. Het werken met een statief biedt ook stabiliteit en daardoor scherpe foto’s.
Lenzen:
objectieven.
Nou! Daar kun je helemaal mee los gaan. Wederom, vraag je af; wat ga ik ermee fotograferen? Hoeveel geld kan ik uitgeven? Heb ik de lens echt nodig? Ik ben zelf in het bezit van de volgende lenzen:
EF 50 mm f/1.8 STM
Deze prime lens kost je rond de 100 euro. Een must voor iedere fotograaf om te hebben. Ik gebruik de lens vaak om m’n scene van bovenaf te fotograferen omdat er dan lekker veel op kan. Deze lens gaat tot een diafragma van 1.8 en laat dus fantastisch veel licht door, waardoor veel scherpte diepte. De lens is ook uitermate geschikt om portretten mee te schieten.
100 mm f/2.8 Macro IS USM
Deze lens geeft precies weer (grootte) wat er aan de andere kant van je lens staat. Het heeft een vergrotingsratio van 1:1. Prachtige lens om mooie close ups te maken van je scene, maar ook macro fotografie van bijvoorbeeld mooie producten, die zich laten gebruiken voor macro fotografie.
EF 24-70 mm f/2.8L
Wat een fantastische lens is dit! Ik neem hem altijd standaard mee wanneer ik op reis ga, buiten foto’s ga maken van de natuur en je kunt er ook fantastische portretten mee schieten. Natuurlijk gebruik ik hem ook vaak binnen mijn food & restaurant fotografie.
EF 16-35 MM f/4.0
Deze lens beschikt over een ultra groothoek zoomobjectief met een vast diafragma. Met deze lens krijg je hele gedekte tafels in beeld en leent zich uitermate goed om ruimtes te fotograferen.
Wacom
Intuos Pro M
Natuurlijk komt het bij het fotograferen nog een stukje nabewerking kijken. Voor de nabewerking gebruik ik de wacom intuos pro.
Dit is een tablet met een pen erbij. De pen fungeert als muis, en doordat het een pen is kun je er super makkelijk mee tekenen, rondjes maken en inkleuren.
Het is even wennen in het begin maar wanneer je eenmaal gewend bent kun je bijna niet meer zonder.
De pen en tablet zijn naar jou specifieke wensen in te stellen in het instellingen menu.